Omringende natuur

Heb je gekozen voor de Harskamperdennen, dan ben je onder andere gekomen voor de ligging. Aan de rand van een uitgestrekt deel van de Midden Veluwe, de grootste zandverstuiving van West Europa, het Kootwijker Zand op loopafstand. Ook het Park De Hoge Veluwe gelegen in Otterlo is de moeite waard.

Kampeerterrein midden in de natuur

De Harskamperdennen ligt binnen een (grofwild)raster en gaat op in de omringende natuur. Zo staat u bijvoorbeeld tussen grove dennen van meer dan 150 jaar oud en andere beplanting die ook in het omringende bos voorkomt.

Harskamperdennen ligt voor Nederlandse begrippen op een unieke locatie, op loopafstand van het Kootwijker Zand. Radio Kootwijk met zijn karakteristieke zendgebouw ligt op zes kilometer afstand. 

Uniek stukje natuur

De Harskamperdennen maakten onderdeel uit van windsingels die in 1850 werden aangeplant. Deze singels waren een voorloper van een grote bosaanplant op de Veluwe aan het begin van de twintigste eeuw.

Hier zijn onder andere de bossen rondom het Kootwijker Zand, bedoeld om het oprukkende zand te beteugelen, het bewijs van. Staatsbosbeheer laat u met het Kootwijker Zand zien, hoe de Veluwe er ruim 100 jaar geleden uitzag, namelijk woest en ledig.