Cultuurhistorie rondom Harskamperdennen

Rondom en in de buurt van de Harskamperdennen is genoeg interessants te vertellen over cultuurhistorie. Een interessante bezienswaardigheid zijn de Grafheuvels op de Stroese Heide.

Radio Kootwijk

Radio Kootwijk, het voormalige zendstation van waaruit in de jaren dertig van de vorige eeuw radiocontact werd onderhouden met Nederlands-Indië. Wat overgebleven is, is een wonderlijk groot gebouw, hetwelk bijna detoneert in het Veluws landschap.

Het gebouw draagt verschillende namen zoals gewoon Gebouw A, de Kathedraal of de Sarcofaag. Soms is het gebouw te bezichtigen of is er een (muzikale) uitvoering. 

Bekijk de website

Het Kootwijker Zand

Ervaar hier hoe een groot deel van de Veluwe er ruim 100 jaar geleden uitzag. Door overbegrazing verdween de toenmalige heide in grote uitgestrekte zandverstuivingen.

Om het zand te beteugelen werd in de crisisjaren, door de inzet van werklozen die in de werkverschaffing moesten werken, de huidige bossen aangeplant. Ver vóór die enorme aanplant werden er al zogenaamde windsingels aangelegd, de ene singel draagt de naam van het natuurkampeerterrein de Zanderdennen en de andere singel de naam Harskamperdennen. In de omgeving van deze twee terreinen vind je nog bomen die uit de tijd van Napoleon stammen, de zogenaamde 'Napoleondennen'.